Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Keňa »

Doprava v Keni

Nejspíš mnohé z Vás překvapí skutečnost, že doprava v Keni poměrně dost pokulhává. V zemi je totiž silniční a železniční síť dost řídká, takže cestovní ruch zvyšuje především doprava letecká. Keňa má celkem 15 asfaltových letišť a 210 letišť neasfaltového charakteru. Hlavními letišti jsou Joma Kenyattana International Airport v Nairobi a Letiště Moi v Mombase.

Železniční síť je v Keni dost řídká, dosahuje délky pouze 2778 km. Samotné koleje jsou navíc úzkorozchodné a jejich rozchod činí pouze 1000 mm.

Keňa má 63 265 km silnic, avšak pouze 8933 km z nich je asfaltových. Hlavní silnice vedou z Káhiry do Kapského města a silnice pak z Mombasy do Lagosu.

V Keni se jezdí vlevo a maximální povolená rychlost je 100 km/hod, v zastavěných oblastech je nařízena rychlost 50 km/hod, avšak tu málokdo dodržuje.

Letecká doprava v Keni

Jak už bylo řečeno v předešlých řádcích, v Keni se nachází pouze dvě větší letiště. Pokud však budete cestovat s menší leteckou společností, pravděpodobně přistanete na Wilson Airport, které je od hlavního města vzdálené asi 6 kilometrů. V Keni mimo to působí další tři letecké společnosti – Kenya Airways, Air Kenya a Regional Air, které poskytují lety do pobřežních letovisek a turisticky atraktivních národních parků.

Bicykl taxi

Jedná se o raritní způsob dopravy v Keni, který spočívá v tom, že přímo na nosiči kola je sedačka, na kterou když se posadíte, ochotný řidič kola Vás odveze kamkoli si budete přát. Bicykl taxi je rozšířený hlavně na pobřeží, mezi hotely a také mezi nákupními středisky.

Vlaky

Pokud milujete cestování vlakem, pak nebude příliš potěšeni skutečností, že železniční doprava v Keni není zrovna na té nejlepší úrovni. Většina tratí byla v zemi zrušena roku 2001 a plně funkční jsou pouze trasy, které spojují hlavní město Nairobi s významnými centry.

Na trati Nairobi-Mombasa jezdí vlaky 1. a 2. třídy, na trase Nairobi-Kisumu naopak můžete očekávat vlaky 3. třídy. Zatímco u vlaků 1. a 2. třídy se můžete těšit na komfort a luxus (umyvadlo, pitná voda, šatník), vlaky 3. třídy jsou velmi nepohodlné, neboť se na sedadlech tísní mnoho lidí najednou. V tomto typu vlaků se kvůli bezpečnosti nedoporučuje nocovat.
Pokud chcete cestovat kvalitními vlaky, je potřeba si rezervovat jízdenku už několik dnů předem.

Autobus

Jestliže si vystačíte s levnějším typem dopravy, pak určitě zvolte autobus. Ten nejen, že je ve srovnání s vlaky o dost levnější, ale taktéž bezpečnější a rychlejší. Pokud chcete mít své místo v autobusu jisté, je dobré si jej rezervovat. Avšak pokud tak neučiníte, nic hrozného se neděje. Autobus totiž jezdí neustále z místa na místo a zastaví pokaždé, když chce nějaký cestující nastoupit nebo vystoupit.

Kromě tradičních autobusů však můžete na keňských silnicích míjet i pomalované minibusy, jenž jsou obvykle nacpány k prasknutí. Tyto minibusy jezdí bez přestávky a jejich jízda je doplněna hlasitou hudbou a křikem řidičů. Nepotrpíte-li si na chaos, určitě tento způsob dopravy nevyhledávejte.

Taxi

Pokud nehodláte své peněžence ulehčit od nějakých těch financí, pak se rozhodně vyhněte jízdě taxíkem. Jednak Vás čeká velmi krkolomná cesta, a jednak za přepravu zaplatíte poměrně dost peněz. Proto je dobré si cenu za odvoz dohodnout předem. Taxametr totiž budete ve zdejších taxících hledat jen hodně těžko. Před nástupem do taxi se tedy raději poinformujte, v jakých cenových relacích se pohybuje přeprava po ulicích Keni.

Auto

Nejlepší variantou, jak poznat okolní krásy Keni, je brázdit zdejší silnice autem. To si tady můžete klidně vypůjčit, avšak autopůjčovny požadují, aby bylo řidiči nejméně 23 let a aby vlastnil mezinárodní řidičský průkaz a pas.

Vyhýbejte se cestování v noci, pokud to není nezbytně nutné. Na silnici totiž můžete narazit nejen na opilého řidiče, ale také na neosvětlený dopravní prostředek. Taktéž se doporučuje cestovat se zamčenými dveřmi a vytaženými okny. Pozor, nezapomeňte se vybavit pojištěním – v případě dopravní nehody byste se zřejmě nedoplatili.


 

Turistické informace o Keni!

Aktuální nabídka zájezdů do Keni



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist