Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Keňa »

Keňská kuchyně aneb něco pro gurmány

Keňské pokrmy jsou známy tím, že jsou sice velmi jednoduché, avšak syté. Místní kuchyně je tvořena především pochutinami z fazolí, kukuřice, prosa, čiroku, zeleniny a masa. Pokud jsme tedy Vaše chuťové buňky navnadili, neváhejte navštívit některou ze zdejších restaurací a ochutnejte tradiční keňské jídlo.

Na své si v Keni přijdou jak milovníci jednodušších jídel, tak ti, kteří dávají přednost jídlům s masem. V jídelním lístku naleznete maso skopové, hovězí a nebo kozí.

Oblíbenou přílohou jsou vařené brambory, rýže, chlebová placka nebo rozmačkané banány.

Za národní jídlo je v Keni považována pochutina zvaná Ugali. Jedná se o kukuřičnou kaši, která je vyrobena z kukuřice, mouky a vody a obsahuje škrob. Dalším tradičním jídlem je Nyama choma, která se skládá z pečeného kozího nebo ovčího masa. Pokud si toto jídlo vyberete, budete si moct říci, z které části zvířete jej budete chtít připravit.

Ve většině keňských restaurací se předhání, kdo nabídne turistům lepší menu. Těšit se tedy můžete na exotickou zvěřinu (např. na antilopu, velblouda, zebru nebo krokodýla), dary moře nebo na Kuku chomu. Jedná se o pečené kuře se zeleninou, které je pojídáno s rýží, bramborem nebo s chlebovou plackou chapati. Zaručeně musíte ochutnat také takzvaný „pokrm chudých“, nebo-li Githery. Konkrétně se jedná o směs fazolí a kukuřice. Vegetariáni pak jistě ocení směs Irio, která je složena z brambor, fazolí, kukuřice a zeleniny.

Velmi oblíbenou pochoutkou, na které si turisté rádi pochutnávají nejen v restauraci, ale také na ulici, jsou smažené trojúhelníky Sambusas z křupavého listového těsta, jenž jsou plněny masem nebo zeleninou. Výtečné je rovněž pšeničné pečivo Mkate Mayai, které je nejčastěji naplněno masem nebo vejci. Vhod Vám můžou přijít i kebab nebo kukuřičné klasy. Stačí si jen vybrat.

Po jídle si můžete pochutnat na dezertu z čerstvého ovoce. Ochutnejte výbornou papáju, banány, avokádo, ananas nebo mango. Láká-li Vás ochutnávka méně známého tropického ovoce, pak určitě vyzkoušejte mochyni, mučenku nebo granátová jablka.

Dobré jídlo je třeba zapít kvalitním pitím. Rozhodně vyzkoušejte národní pití, tedy čaj Chai vyrobený z mléka, vody, cukru a čajových lístků. Pokud byste raději chtěli vypít něco tvrdšího, dejte si keňské pivo. To se kvasí z banánů, prosa, cukru a voňavých bylinek. Výborné je rovněž víno vyrobené z papáji nebo manga. Milovníci dobrých likéru si jistě neodpustí ochutnávku bílého rumu Kenya Cane nebo kávového likéru Kenya Gold. Místní specialitou je také kořeněný chai masala.
Budete-li chtít zahnat žízeň, zkuste nealkoholické nápoje jako jsou mučenkový džus, limonáda Krest nebo mrkvová šťáva. Samozřejmě ale, že jsou zde k dostání i limonády Coca Cola nebo Sprite.

Závěrem si ještě zopakujme několik základních upozornění. Vyhýbejte se některým druhům ryb a jiných živočichů, pokud si nebudete jisti, že jsou čerství. Vyvarujte se zejména pojídání syrových ústřic, mušlí a dalších pochoutek tohoto charakteru. Taktéž rozhodně nejezte syrové ovoce a zeleninu, které si před pozřením dostatečně neomyjete.

Odmítejte led do nápojů a vodu pijte balenou a nebo si ji chemicky upravujte. Raději se vyhýbejte nakupování jídla na ulici a dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu pokrmů, zejména ryb a masa. V rámci prevence si také odpusťte jídla, která obsahují smetanu, majonézu nebo jogurt.


 

Turistické informace o Keni!

Aktuální nabídka zájezdů do Keni



 

 
Tagy: , , ,



3 komentářů k článku “Keňská kuchyně aneb něco pro gurmány”

  1. Ahoj, v Keni jsem jedla v hotelu steak z antilopy. Chutná skvěle, ale chudák antilopka :(

  2. No proč né, lidi dneska jí kde co. My se díváme špatně na ty co jedí kočky a jiní se dívají špatně na ty co jedí vepřové. Hold jiký kraj, jiný mrav.

  3. Dala bych si žabí stehýnka :)


Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist