Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Keňa »

Nákupy v Keni

Když už se vydáte objevovat přírodní bohatství až k rovníku, bylo by téměř trestné nepřivést si z této oblasti nějaký tradiční suvenýr. O Keni se říká, že je směsicí barev a chutí. A právě toto přirovnání si vybavíte i během Vašich nákupů, kdy budete obklopení desítkami barevných upomínkových předmětů, které Vám tuto jedinečnou zemi kdykoli připomenou.

Keňa bude hotovým rájem především pro ty z Vás, kteří milujete suvenýry. Na zdejších trzích jich uvidíte nepřeberné množství a už teď je téměř jisté, že nebudete vědět, který z nich si vybrat. O Keni, a především jejím hlavním městě Nairobi, se totiž říká, že je nejlepším místem pro nakupování ručně vyráběných suvenýrů v celé východní Africe.

Velmi oblíbeným suvenýrem, kterému neodolá snad žádný turista, jsou dřevěné sošky, jež se vyrábí z černého ebenového dřeva. Místní tyto sošky nazývají jako makonde a patří opravdu k uměleckým skvostům. Avšak pozor, na trzích často můžete narazit i na jejich napodobeniny. Od skutečné makonde je rozeznáte tak, že jsou většinou vyrobeny ze světlejšího dřeva.

Na dračku jdou v Keni i mastkové sošky, které jsou považovány za nejkrásnější sochařské výrobky na trhu. Měkký a světle zbarvený mastek je obvykle různě tvarován a výsledkem jsou stylové popelníky nebo sošky slona. Velký výběr sošek najdete v Kisumu u Viktoriina jezera.

Asi nejtypičtějším zdejším výrobkem jsou sisalové košíky. Vybrat si můžete z mnoha tvarů, velikostí a barev, přičemž ty nejlepší z nich mají v sobě vetkaná vlákna z kůry baobabu nebo jsou zdobeny korálky.

Velmi oblíbené jsou také tkané látky a batiky. Oděvy zvané kanga a kikoi jsou zhotoveny z jednoho kusu látky a každý z nich slouží k mnoha účelům. Kanga jsou pestrobarevné oděvy, které nosí ženy. Naproti tomu kikoi jsou určeny výhradně jen pro muže. Kdekoliv na trhu si můžete zakoupit batikované oblečení nebo batikované hedvábí.

Obrovské popularitě se těší i tradiční masajské výrobky, které zahrnují šperky z korálků nebo nádoby z dýně. Budete-li dychtit po těchto krásných suvenýrech, určitě se vydejte do Namanga u tanzánských hranic.
Mnoho obchodníků Vám taktéž bude nabízet tradiční hudební nástroje jako velké bubny s tenkou kozí nebo kravskou kůží. U pobřeží můžete narazit i na menší bubny siwa. Dalším často prodávaným nástrojem je nyatiti, který se podobá lyře.

Chcete-li si z dovolené přivézt nějaký doplněk, pak určitě neváhejte a pořiďte si náramek ze sloní kosti. Pravé náramky si budete moct zakoupit v oblasti Tanzánie, všude jinde Vám budou nejspíše vnucovat levnou tretku.

Nejvíce obchodních domů a obchodů se nachází v městech jako Nairobi, Lamu, Mombasa a Kisumu. V Nairobi zároveň můžete navštívit i několik trhů (Hlavní tržiště, Trh Kariokor, Masajský trh, Trh v Embakasi Village). Pokud se Vám budou zdát ceny za některé výrobky přemrštěné, zkuste s prodavačem smlouvat. Tato činnost je v Keni zcela běžná a většina turistů je při ní také úspěšná.


 

Turistické informace o Keni!

Aktuální nabídka zájezdů do Keni



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist